Springer du i ekorrhjulet? Eller åker du berg och dalbanan

Leave a Comment 689 views

Ekorrhjulet, det berömda, som man hänvisar till ibland, men som man ofta bara pratar om och sedan springer vidare i. Ja, troligen tycker man att man har ett bra liv, och att det är lite stressigt då och då, och därför så kanske man pratar om Ekorrhjulet. Fast man liksom ändå inte erkänner att man är SÅÅ fast i det. 

Men hur är det i livet egentligen? Tonårsflickor är superstressade idag, och mår dåligt. De skall prestera i skolan, vara populära, passa in i gemenskapen, passa in i idealet och vara sådär perfekta som man tror är väldigt viktigt när man är tonåring. En del lär sig vilket som är på riktigt viktigt, men nästan alla av oss går ändå runt med nån sorts påtvingad måstekultur om  hur man skall göra. 

Man skall se till att få en bra utbildning, som öppnar möjligheterna till ett bra liv. Så läs de svåra linjerna så du har så många möjligheter som möjligt. Eller program heter det väl nu för tiden. 

Sedan skaffar du dig ett bra jobb, med bra betalt så du kan göra de sakerna du vill... Okej, så först skall du läsa massa saker i skolan, för att få ett bra jobb, som du kanske inte är supersugen på, för att göra de sakerna som du VILL GÖRA... Hm, känns inte detta lite skumt. Borde man inte redan från början göra de sakerna MAN VILL GÖRA. Läsa det som verkar kul, istället för de programmen som ger stora möjligheter. Att läsa nåt man gillar och som är roligt ökar ju chanserna att man lär sig nåt. 

Okej, så nu har man läst "brett" och skaffat ett "bra jobb", och nu då? Ett bra jobb kan ju betyda att chefen förväntar sig att man jobbar lite extra. Lite senare dagar, kanske nån helg, eller hoppar in vid speciella tillfällen. Så nu jobbar man mer än vad man tänkt, för att kunna göra nåt speciellt på fritiden. Fast fritiden verkar försvinna. 
Eller att man fastnar i nästa steg av måsten. Man skaffar en fin stor bostad. Större än man behöver, och på ett "finare ställe" som kostar dubbelt men signalerar FRAMGÅNG. Och för att betala de amorteringarna, så måste man se till att klättra på stegen och få löneförhöjning. 
Och så måste man kanske också ha en FIN BIL. Nä, inte den lilla moppen som drar en kaffekopp per mil utan en stor, gärna SUV. Fastän du bor i stan, så skall du ha en SUV. 

Och så rullar det på med olika måsten. Och framgångsvisare och att investera sin lön i nytt kök, renovering av hus, stor altan osv. Grannarna gör ju det, och det ser ju trevligt ut, och det vill jag också. Och så en fin gasolgrill och utekök till altanen. Och kanske en inglasad del...vi bor ju i Sverige. 

Ja, det rullar på, och sällan sätter man sig ner och funderar på vad man vill ha och vad man vill göra. Utan man kör på, samlar på saker, bygger större, och fixar. Och så får man mer saker som man skall ta hand om, en pool som skall tvättas och helst användas också. Annars blir det ju galet...Men som sagt, man sätter sig sällan ner och undrar och skriver ner VAD VILL JAG HA, OCH VAD VILL JAG GÖRA?! 

Vill jag påta i trädgården, resa eller vad? Jag kanske skall bo i ett litet hus, lite längre bort, som är halva priset. Och istället ha råd att jobba 60%, och ha en härlig fritid, en FRI TID. Där man kan läsa, gräva i trädgården, resa, spela golf, fotboll eller vad det nu kan vara. Att bli rik handlar ju inte om att få stora inkomster utan små utgifter! IKEAS grundare Ingvar Kamprad visste detta. När han startade sin verksamhet, och köpte fler pennor, till ett lägre styckpris, och när han sålde dem, kunde han tjäna mer. Utgiften var lägre, vilket gav en bättre inkomst. 

Downshifting är något man pratar om ibland, att titta på vad man kan ta bort av sina måsten, och trappa ner. 
Melodifestivalen är också ett ställe där texterna kan handla om hur man skall ta tillvara på livet, glädjas, leva och fånga dagen. Inte så många, inte ens en, handlar om att man skall läsa naturvetenskaplig FÖR SÄKERHETS SKULL. För att ha större möjligheter...

Så det är ju ganska kul, att man fångas så av sångtexterna, men ändå inte lever efter dem. Eller man går och lyssnar på Aron Andersson, som i rullstol bestiger ett högt berg, eller nån utan armar som tävlar i simning och så vidare. Man sitter där och tänker att de verkligen har fångat dagen, gör det viktiga, lever, utmanar sig själva, inte lever ett ekorrhjul. Man tänker att de har så rätt, men dagen efter fortsätter man med sitt liv, och fortsätter med samma steg och karta som man haft de senaste 10-20 åren. 

Det värsta är ju att vi lär våra barn samma sak! Att läsa för att skapa möjligheter, att jobba för att leva, men att de också många gånger slutar med att leva för att jobba. Och lyssnar på Mello, och tänker att "man borde"

När skall vi bryta denna förlamande måste-uppfostran, som skickar oss direkt till Ekorrhjulet? Skall vi inte istället skicka oss till Berg och dalbanan? Lite upp, lite ner, lite fort, massa kittlande, kurvor, snurrar, skratt, skrik och EUFORI! Låter inte det roligare? 

I dagens läge, så kan man ju skapa online business för det mesta. App-doktorer, Mindfulness via länk, sälja varor som du inte ens har i lager, utan de är i ett annat lager, Yoga via Youtube. Möjligheterna är ju oändliga i Internetvärlden. Din kund är på andra sidan jordklotet. Säljer du bikinis och bor på Grönland, är det inga problem, för du säljer på Internet! 

Så varför tänker vi inte annorlunda? Börja med vad man tycker är roligt och vad man vill ha ut av livet. Och sedan funderar man på hur man löser det. Pengar är inte allt, även om det löser mycket. Men det finns ju massa exempel på folk som funderat på sitt liv, och löst det så att de tex bara behöver jobba halvtid. De har tittat över och fixat utgifterna, så de inte behöver jobba mer. Vill man ha flexibla arbetstider, då är ju jobbet från datorn ett bra exempel. Man kan jobba från ett cafe, hemifrån, på resa och helt styra sina arbetstider och arbetsmetoder. 

Man kanske vill starta en butik, men känner att arbetstiderna suger. Och lokalhyran är hög, det är nervöst att köpa in lagret. Ja då är ju en Online-butik kanske en lösning. Man slipper lokalhyran och kan jobba flexiblare, och har en större kundkrets. 

Eller så vill man flytta till ett varmare land på hel- eller deltid, och ja! Det är ju inga problem alls, om du har företaget i datorn! 

Jag insåg att jag sprang i ekorrhjulet, att jag jobbade och inte hann med mitt liv. Att resor, bilköer, arbetstid tog för mycket av mitt liv. Även om jag gillade mina arbetskamrater och jobbet, så var det ändå MITT LIV och mina FRITIDSINTRESSEN och min FAMILJ som var det viktigaste. Det var där jag ville vara det största delen. Inte på jobbet. 

Så jag tittade över vad jag kunde göra, och nu ubildar jag mig, och jobbar som Online Entreprenör samtidigt. Jag har börjat som affiliatemarketer, men mitt mål är en Online Business. Jag kan jobba ett par timmar varje dag hemifrån, istället för 8 timmar på jobbet, plus resan. 

Om DU vill hoppa ur ekorrhjulet, och istället åka Berg- och dalbanan! Då kan du fylla i namn och e-postadress här så får du samma information som jag fick. Informationen som kom att förändra mitt liv till det bättre! 

Finns det nåt att förlora? 
Ha en fin dag!

/Anette

How to make your first 10K online!