Derbyfeelings Västerbotten!

Leave a Comment 1689 views

Derbyfeelings!

Det är så läckert kärleksfullt att både få pirr när det är derbydags och minnas hur det var att kliva in på planen vid derbymöten mellan Umeå och Skellefteå. Har ju haft turen att få göra det i flera bollsporter, det är ju inte enbart i ishockey som denna rivalitet består över tid. Det är så fantastiskt rotat i oss västerbottningar med dessa spänningar. Det är minst lika viktigt att vinna mot Skellefteå som en nationell-internationell turnering!!!

Johan Håkansson i Aftonbladet skriver rätt kul om det idag, alla dessa känslor som är i högform i en hall / arena där Umeå möter Skellefteå, vi älskar det, även om både svordommar och glåpord haglar, såväl före, under och efter match. Ja tom handgemängen kan uppskattas, åtminstone i efterhand när vi går igenom historiken, för det gör vi alltid, minst lika mycket som nutid!

Mitt tidigaste minne av att få uppleva det själv är i en baskethall i Skellefteå, slutet på mellanstadiet, vi fick knuffa oss ut på plan hahaha. Tydligen var det sporttorka den dan så all medelålders publik, mest gubbs, hade äntrat de små ytorna, vi hade aldrig haft en sådan publik, varken åldersmässigt eller så "kragtfullt" högljudd. Fortfarande kommer jag ihåg att att jag höll coach Jerry Sehlberg i sikte för att inte bli distraherad, han var ju som större och färggrannare än alla andra tack o lov.

Det var även i dessa möten som min egna förmåga till horn utvecklades maximalt och inte minst en beslutsam kyla, med enormt läckra sammandrabbningar både mentalt och fysiskt i aktion. Ofta förvann ju en del smartness och ersattes med mer primitiva funktioner, det gör det för alla; coacher, spelare, publik, domare...det är ju som så det ska vara är upplevelsen just då...det fanns dock en del hederskoder så jag har aldrig känt mig rädd i dessa sammanhang.

Dessutom behövde man även spela tillsammans med dessa rivaler i Skellefteå i olika länslag, där blev det en träning i att lägga historien åt sidan just under träning och match, vi hade ju samma mål för närvarande i alla fall. Däremot när dessa samlingar var över så återgick man till den vanliga rivaliteten igen, cooolt.

Naturligtvis fanns det tillfällen då vi inte var så ädla men i huvudsak fanns en stor generositet i att både ta emot-ge en uppriktig ursäkt, och dessutom gå vidare utifrån det. Alla visste ju hur det kunde rusa till i känslostorm, oftast rätt väg men även av banan så att säga.

Det finns en del derbyn att välja mellan i höst så känslolivet får lite fart hahaha,

Erika

Free online business startup bundle

Leave a Comment