Guldmedaljen tas med hjärta och hjärna!

Leave a Comment 395 views

Guldmedaljen tas med hjärta och hjärna!

https://www.facebook.com/empowervitality/

Oavsett om du vill ta OS-guld eller göra din bästa rehabilitering ever ska du sikta på att träna upp din förmåga vad gäller kopplingen mellan hjärnan och hjärtat. Jag har deltagit samt jobbat intensivt många år inom elitidrott och rehabilitering utifrån flera perspektiv och yrkesroller, vilket gett en stor erfarenhetsbank, därför vågar jag sticka fram hakan idag när det gäller vad som är avgörande för att få till det i just dessa sammanhang.

Hjärtat och hjärnan har väldigt liknande strukturer och nätverk, det finns alltså en hjärna i hjärtat, hjärtat sänder mer signaler till hjärnan än tvärtom, hjärnan kodar däremot av hjärtats information. Dom står i ständig kontakt med varandra med oerhört snabba kommunikationsvägar.

Inom elitidrotten syns det väldigt snabbt när kommunikationen mellan hjärta och hjärna är i obalans, alla vet om att den känsla man vill uppnå ej infinner sig och att tajmingen börjar halta rejält i uppfattningsförmåga, kroppskontroll, känslomässigt flyt osv.

Jag har många gånger haft riktigt ont i mitt eget hjärta när jag stått på sidan som psykolog och fysioterapeut inom elitidrotten, att se andra slita ont och inte få tillgång till det man vet att dom kan är oerhört frustrerande, naturligtvis mest för den som utför/idrottaren. Särskilt tydligt är det när en idrottare är i fantastisk fysisk form, det brukar både testningar och träningsmängd kunna verifiera.

Inom idrotten talas det mycket om mental träning, däremot ser jag en ganska motsägelsefull inställning till området, den mentala kapaciteten ska som "trollas" fram helst på kort tid. Hjärnan går att träna likväl som det mentala, men vi är sällan beredda att lägga ned den tiden och satsa de resurser på den omfattning som krävs för att få resultat. 

Egentligen är det ett ultimat läge för en elitränad person att skapa en fantastisk förmåga till verkligt flyt i sina prestationer, de fysiska värdena är excellenta och det är bara att hitta kopplingarna i nätverket mellan hjärta och hjärna som ska till.

När jag jobbade som psykolog med inriktningen neuropsykologi och rehabutredningar upptäckte jag rätt snabbt att prestationskurvorna i olika tester ofta hängde ihop med variation i beteenden, resultat, attityd, agerande och reaktionshastighet. Det var också väldigt intressant att detta kunde förändras ganska radikalt i olika sammanhang och miljöer. Vi är ju ständigt i någon form av sammanhang och det påverkar oss.

Rehabiliteringsprocesser är av liknande karaktär som elitidrotten, vi jobbar oftast uttalat hårt med att träna upp muskler, koordination och kondition. Hårdvaran får alltså mycket tid, däremot mjukvaran, som ska koppla ihop och leverera det vi vill få fram tas sällan med i planeringen. En rehabilitering är inledningsvis en major förändring i livet, vi tappar snabbt våra vanliga sammanhang, fokus, självtillit såväl fysiskt som psykiskt, dessutom finns sällan någon exakt tidsgräns eller garanterat resultat, så framtiden blir mer oförutsägbar än tidigare.

Så kommer vi äntligen till kärnan, du kommer aldrig förbi att allt du vill utveckla behöver tid, ork och specifik träning. Det krävs oftast att vi får in det i våra rutiner och genom stöd från andra som gjort "träningsprogrammet" själva, i någon form, och utvärderat det.

Det har länge funnits bra träningsupplägg inom den mer österländska filosofin och medicinen utifrån helhet, vi i väst har mer satsat på att specialisera oss först, och sedan ta in helhet. Nu förenklar jag grovt, poängen med det är att jag ser ingen motsättning i inriktningarna, vi ska naturligtvis befrukta bra saker med varandra.

Vill du ta del av olika konkreta tips för att stärka och öka din kommunikation mellan hjärta och hjärna (Mind) så klicka in och gilla min nya sida som är på gång, där kommer jag att lägga ut tex. pass av olika slag from denna höst  https://www.facebook.com/empowervitality/

In service,

Erika

undefined

Free online business startup bundle

Leave a Comment