Jerringpriset! Varför är så många dåliga förlorare?

Leave a Comment 1229 views

Jerringpriset har precis delats ut. För andra året i rad, så vinner Peder Fredricsson, en ryttare. Det är nästan så att man inte behöver säga mer. Ridning får ju stå tillbaka på många sätt. Det är ingen sport, det är ju hästen som gör allt. Det är inte ett levebröd, det är ju en hobby att hålla på med hästar, det vet alla, särskilt Skattemyndigheten. Det är heller inte jordbruk, då måste det vara en ko, eller att man odlar traditionella grödor, såsom gräs och säd. Ridning är inte heller manligt, för det är så många tjejer som rider, och tjejer gör väl inget annat är gullar runt. 

Så när en ryttare vinner Jerringpriset då går fansen till de RIKTIGA sporterna upp i spinn. Jag kommer inte nämna namn här, de flesta har säkert läst alla krönikor och inlägg ändå. De RIKTIGA sporterna är definierade som att man kan ta mängder med medaljer på samma år, man kan springa långt, snabbt, kasta långt, hoppa högt (utan häst då) och kanske vara superstark brottare eller åka skidor fort. Och om nån annan vinner, då är det KUPP, man får rösta för många gånger, det går att lura appen, man kan lägga en förmögenhet på att ringa för det kollas inte, och det är bara massa hästtjejer som är galna som röstar. 

Där kom det liksom igen, det där med att förminska hästtjejerna, och helt osynliggöra killarna. För det finns faktiskt killar, Peder är ju en av dem. 

Jag är fascinerad över några saker, vi tar KUPP först. Förbundet har uppmanat alla att rösta, sägs det. Ja, jag har inte fått nåt personligt brev av förbundet, och inte heller sett nån uppmaning, men det vore ju konstigt om inte alla förbund isf också synliggjorde sin kandidat på hemsidan och uppmanade fansen att rösta. Så kan vi inte bara stryka den grejen. Alla förbund gör väl samma sak, eller kanske inte gör det, utan låter folk rösta som de vill. Men alla förbund har iaf en hemsida och en möjlighet att sprida budskapet. Jag tror att många ridmänniskor som mig, röstar varje år. Men väljer att rösta på en ryttare när det finns det alternativet. 

Man får rösta för många gånger, och det går att lura appen. Att lura appen, är ju dementerat, så det lämnar jag därhän, jag får lita på Svt när de säger att de har en koll på detta. 
Att man får rösta flera gånger, verkar orättvist. Hmm, om jag får rösta flera gånger, då får väl allal andra också göra det? Så vi har samma antal röster, tänker jag. Så om jag använder mina, och du inte använder dina, är det mitt fel då? Har svårt att se det felet faktiskt. Jag tycker det var bra att jag fick tre röster, för då kunde jag rösta på Sarah, Tove OCH Peder. För jag hade supersvårt att skilja dem åt. Alla, tom alla de sista 5 hade gjort fantastiska prestationer. Men jag valde de tre, så jag var glad för tre röster. Väljer man att rösta en gång, ja...som sagt, det var ditt val! 

Man kan ringa flera gånger, det är bara att betala. Den är ju rätt kul faktiskt. Är det nåt man typ aldrig har som hästägare, så är det ju pengar:) Komik! Men om man vill slanta upp, så ser jag samma möjlighet här, för orienterare, simfantaster, skidälskarna och alla andra sportfans. Känns som en repetition, men DET ÄR DITT VAL och din MÖJLIGHET, ANVÄND DEN! 

Ridsporttjejerna kuppar genom att uppmana varandra att rösta på Peder. Å herregud! Är det så illa att övriga sportsverige inte känner till Facebook, Instagram och andra sociala medier? Då tror jag egentligen att vi har ett helt annat problem! Oops! Ja, det problemet löser inte jag. 

Sarah Sjöström borde vunnit för hon tog så många medaljer. Där tänker jag att vi kanske skall instifta ett nytt pris. För om prestationen är att ta flest medaljer, då är det ju superenkelt! Gör en tabell, typ som på OS, spalta upp alla olika medaljerna per person, ge nån poäng, och så är det klart! Enkelt och man behöver INTE RÖSTA!!! Här har vi en stor olikhet. En simmare kan tävla en massa VM på ett år, det är olika simsätt och längder, samt inne och ute, kort och långbane-mästerskap. Hur många varianter blir det? Om man vinner allt, hur många medaljer blir det? 
Orientering? Jag har faktiskt ingen aning om hur det är med VM där, men tänker att man troligen springer olika sträckor ialla fall. 
Ridning då? Ja där har vi ett VM, säger 1. Det är en gren, inga varianter på längder, höjder eller annat. Man rider några omgångar, ser till att vara bäst och vinna finalen=1 medalj individuellt. Så kan man också ta medalj i laget=2 st totalt, om det faller sig så. Så ridsporten kommer ALDRIG kunna mäta sig i ANTALET MEDALJER! För det är inte så helt enkelt! 

Hästen gör jobbet. Bara att man säger så, gör ju att man visar sin totala okunskap. Jag skrev det förra året och skriver det igen. Hästen är redskapet, precis som bassängen, skorna, staven, skidorna är. Skillnaden är ju att man har flera par skor och byter om de går sönder. Man kan valla om om föret blir annorlunda, och bryter man en stav, så står det en snubbe och langar fram en ny. Bassängen behöver du inte bry dig om, se bara till att kunna simma, och ha med dig din baddräkt. Rder du får inget gå sönder inne på banan, då är du rökt! Det finns ingen som får langa fram en ny tygel om den går sönder. Får hästen en skavank, då är det också kört. En löpare kan ta lite smärtstillande och köra på, men det får inte ryttaren. Får cykeln punka lagar du den, får hästen ett sår kan du vara körd. Blir hästen halt eller inte får vara med, så plockar man inte fram en ny häst (läs skida, sko eller annat) 

Hästen skall tränas, precis som ryttaren. Den skall vara i sitt livs form just under den perioden, och under tiden kan den inte småsnacka med dig om en liten känning i baksidan låret, eller att den har ont i benhinnorna, eller en krampande muskel nånstans. Eller för den delen tandvärk eller ont i magen. Det får ryttaren känna av. Ryttaren får hela tiden försöka läsa signaler från hästen och ge den vad den behöver. Sen skall ryttaren själv också matcha sig. Träna, äta rätt osv, precis som alla andra idrottsmän! På plats, ute på arenan, får INGET gå fel under den tiden du är där. Varken med ryttaren eller med hästen. 

Man rider exakt! Kommer man 10 cm fel, kan det bli en rivning, en ödesdiger rivning. Du OCH hästen skall vara i din livs form. 
Vi som håller på med ridning vet detta och värdesätter därför Peders prestation. Även om han bara fick två medaljer. (Eftersom även laget tog medalj) 
Vi vet den minutiösa planering under flera år, precis som alla andra idrottsmän. Vi vet att det är svårt att se till att hästen är perfekt matchad. Vi vet att skit kan hända, hästen kan göra något i hagen och flera års arbete kan gå till spillo. Men hästen måste ändå få gå i hagen, för annars är det inte ok ur djurskyddsaspekt och hästen kommer säker inte heller må bra och inte prestera rätt. 

Så då till de dåliga förlorarna! Och då tänker inte jag på de andra 9 som inte fick priset. Eller de sista 4, om man krymper det till den gruppen. Utan sportjournalisterna! Jag förstår att några av dem har sina specialintressen, som skidor eller lagsport som fotboll. Men vad har hänt med sportmannaship, att vara en god förlorare, att vara vuxen! Att skylla på kupper mm. Jösses vilka krakar, tänker jag. 

Och det är väl därför vi har årets prestation, som röstas fram, av människor som själva får känna av de olika prestationerna och rösta på det man tycker är bäst. För hade det varit antalet medaljer, så hade vi ju inte behövt rösta! 

Så alla ni krönikörer och andra belackare, va lite goda sportsmän och goda förlorare istället. Ni gör bara bort er själva. 

Det är ju mer synd om de personerna som idrottar i en liten sport, och möter sitt motstånd i en tävlande i en publik sport. Den personen lär ju aldrig få se Jerringpriset. Även om man går med till de sista 5, så är ju antalet fans ändå avgörande. Och det visade RIDSPORTEN även i år!

Ha nu ett härligt år framför er, med OS och andra goa sportstunder! 

/Anette

Free online business startup bundle