Egen gård vs inackorderad häst.

Leave a Comment 1845 views

Många gånger så ställs frågan på forum, vad som är värt att betala för som inackorderad. Eller om det är värt att ha en egen gård. 

För att svara på detta, så måste man titta på sina egna behov och möjligheter. Mitt svar på frågan kanske inte alls är någon annans svar. Jag har läst lite inlägg som kommit på dylika frågor och jag ser ju att min verklighet inte är samma som andras. 

Staket: Några hävdar att de satte upp ett staket för 10 år sen och som fortfarande är likadant. Jag vet inte var de bor, men det finns sannolikt inga älgar som springer igenom staketet och river ner tråden och isolatorerna går sönder. Det snöar inte heller blötsnö, som lägger sig på tråden och tänjer ut den. Inga rådjur drar heller med sig tråd, och inga träd, buskar eller högt gräs växer och jordar strömmen så man måste röja. 

Varje år inför betessläpp, så får jag gå runt och kolla till staketet, byta lite isolatorer, kanske byta elrep, nåt handtag eller nån stolpe som gått av eller helt enkelt dra om elrepet sedan en älg dragit med sig en del. 

Fredagskvällar och nyårsafton: "Vanliga människor" dvs såna utan häst, går till affären, handlar nåt gott, åker hem och lagar finmiddag och tar en flaska vin. På den ljusa årstiden kanske man tar en promenad. 

Hästmänniskor, åker till stallet, mockar rider och myser kanske med hästen innan man åker hem och myser i soffan. 

Jag har nu sett att det skall bli kallt och snöigt, så denna fredagen åkte jag hem, och har harvat paddocken, för att luckra upp den, sedan saltat den för att tillsist harva lite igen. Denna gång så slapp jag köpa salt på vägen hem, för det hade jag på lager. I morgon kommer jag få harva lite till, och kanske salta lite till. Jag hade också tur att det inte regnat kopiöst precis innan det skall frysa, så den var ganska okej i fuktighet vilket kommer vara bra nu när det skall frysa. Annars kan det vara svårt att salta faktiskt. Så där gick ett par timmar av mitt fredagsmys, och då är inte mockning och ridning avklarat alls. 
Förra året gjorde jag denna procedur på nyårsafton. Så veckodag eller andra intressen såsom trevlig fest, kan inte lägga hinder i vägen för detta jobb. 

Semester: Vanliga människor åker på semester till Kanarieöarna, Thailand, fjällen, USA ja alla världens hörn. Man parkerar sin bil, låser huset eller lägenheten och åker. 

Hästmänniskan har ju för det första inte så mycket pengar kvar, för kusen har ju tagit det mesta. Och oftast har man kanske nån tävling, träning eller nåt på gång, så det blir kortare resor. Är man inackorderad, så kan man förhoppningsvis be nån annan i stallet att ta hästen under tiden, så löser det sig oftast. 

Den med egen gård, har ju lite mer. Beroende på hur gammal gården är, så skall man ha backup för kunskap var vattenpumpen finns ifall det händer nåt. Om strömmen går, så måste nån ha koll på hur man hittar proppar eller löser att få fram vatten. Om det råkar börja snöa, så skall nån kunna ploga. Att veta var verktygen finns och hur man lagar en dörr, en läckande vattenkopp eller vad det kan vara. 
I många år åkte vi till fjällen en vecka. Varje gång höll jag på i 2-3 veckor innan och jaga folk som kunde hjälpa till. Som kunde inte bara ta en häst utan också vara lite backup för saker som kunde hända. Sånt som alltid så klart händer när man inte är hemma. 
Efter några år kände jag att det inte var värt det, för det var så mycket jobb innan så man var helt slut när man skulle åka. 

Pengar: Naturligtvis är det ju så att kostnaden för gården inte bara belastar hästkontot. Jag har ju mitt boende också. Och väldigt mycket grönytor som inte är hagar och därmed skall klippas med gräsklippare. Och en stor ladugård, som borde målas med Falu rödfärg, och uthusen som håller på att falla ihop, och paddocken som skall harvas, och vägen som behöver grus, och skrapas med vägskrapa. Och diken som skall röjas och sly som skall väck. 
En fyrhjuling skall köpas, så jag kan harva paddocken, och en harv måste jag ju ha också. Och leran gör att jag måste göra rasthagar. 

Så jaa...jag har mitt boende, men jag har sannerligen att göra också.  

Så fundera på vad DU vill med din häst. Om det kommer tre veckors vila precis när du satt igång, för att det blir fruset i paddocken och du inte kan rida om du inte åker iväg till nåt ridhus och det inte gör dig något. Eller om det är viktigt för dig med din träning, för du skall på tävling och har en klar plan för året. 
Har du lust att harva paddocken när alla andra käkar fredagsoxfile? Och saltet som du fick köpa med hem istället för att åka och gå på bio? 

Den som menar på att ha en gård, inte tar tid, den ljuger för sig själv. Men det är oerhört mysigt att ha hästen på gården, att gå en runda och titta på dem på sommaren. Att morgonfodra även om det innebär att du aldrig har sovmorgon, att kvällsfodra när du är trött och när du kommer ut så piggnar du till igen och kan inte somna. 

Så jag vill inte flytta nån annanstans, inte nu ialla fall. Och jag anser fortfarande att det är värt det, men det är MYCKET JOBB! Nåt annat kan jag inte säga. Och ibland måste jobbet göras på "opassande" tider, inte när man själv kan. Det är väl så många av oss hästmänniskor är, vi gillar att greja och vara ute. Vi lägger mycket tid och pengar på vår hobby. 

Så rent pengamässigt så tror jag inte att man tjänar på det. Men pengar är ju inte allt! 

"En människa utan en häst, är inte en hel människa" 

How to make your first 10K online!